Studiu geotehnic

Report abuse Categorie: Servicii
Subcategorie: Diverse

Cere oferta pret

Studiul geotehnic reprezinta o analiza complexa a conditiilor indeplinite de terenul (pamantul, roca) si a capacitatii acestuia de a sustine in conditii de siguranta un obiectiv.

Studiul geotehnic reprezinta o analiza complexa a conditiilor indeplinite de terenul (pamantul, roca) si a capacitatii acestuia de a sustine in conditii de siguranta un obiectiv.

In cadrul aceluiasi studiu se realizeaza calcule cu privire la greutatea pe care o suporta terenul si se prezinta solutii de amenajarea a acestuia atat pe locul amplasarii obiectivului cat si in vecinatati.

Este de subliniat faptul ca in analiza realizata se iau in considerare un numar foarte mare de factori din diverse domenii ale geologiei si geofizicii (geologie inginereasca, geologie istorica, stratigrafie, seismica, electrometrie etc), matematicii si statisticii, geografiei, astfel incat studiile superioare, de preferat in cadrul Facultatii de Geologie si Geofizica, sunt indispensabile.

La realizarea si construirea oricarui obiectiv studiul geotehnic este necesar pentru a prevenii eventualele degradari in timp ale constructiilor realizate dar si pentru protectia constructiilor invecinate, protejarea mediului si pastrarea integritatii reliefului.

Datorita acestui lucru realizarea studiului geotehnic este impusa prin lege, normativul care reglementeaza acest lucru fiind NP 074/2007 privind documentatiile geotehnice pentru constructii.

Obiectivele care necesita in prealabil realizarea unui studiu geotehnic pot fi de mai multe tipuri, precum: - constructii civile sau industriale cu un nivel sau mai multe, subterane sau supraterane, hale, silozuri, cosuri de fum.
- Depozite ecologice de gunoi, platforme de depozitare minereuri steril sau alte materiale (indiferent daca se realizeaza sau nu platforma de beton), cariere
- Lucrari de imbunatatire a stabilitatii terenului constand in ziduri de sprijin, piloti, ancore, terasari ale terenului, schimbari de panta ale terenului.
- Diguri de protectie, canaluri navigabile sau de irigatii, faleze etc.
- Drumuri, poduri, piste de aeroport sau circuite sportive etc.

Toate aceste categorii de obiective necesita un prealabil un studiu geotehnic pe baza caruia sa poata fi realizat un proiect de structura corect dimensionat.

Dincolo de potentialul pericol implicat de nerealizarea studiului, si de implicatiile nerespectarii legii, ignorarea realizarii unui studiu geotehnic, realizarea lui incompleta sau obtinerea datelor pentru acesta doar din materiale de arhiva sau din documentatii realizate in imediata vecinatate, poate duce la cateva efecte ce presupun costuri suplimentare considerabile:
- fiecare tip de pamant poate suporta o anumita presiune exterioara ce se deteremina pe baza informatiilor din studiu si pe anumite cazuri se determina chiar in studiu. Daca presiunea este depasita, acest lucru duce la ruperi in interiorul structurii terenului si implicit la deformatii mari cu efecte asupra integritatii cladirii.
- din lipsa de informatii, asigurator, proiectantul poate face supradimensionarea proiectului de structura, caz in care cheltuielile cu achizitionarea fierului, betonului si punerea lor in opera la realizarea structurii pot creste costurile cu pana la 50%.
- Pe terenurile argiloase, in zona de influenta a fundatiei obiectivului, pot exista argile contractile sau pamanturi sensibile la umezire care, daca nu se iau masurile corespunzatoare, pot actiona asupra fundatiilor constructiei, creand tasari considerabile uneori diferentiate, care pot afecta atat aspectul constructiei, finisajele (placile tip rigips sunt foarte sensibile din acest punct de vedere) cat si integritatea constructiei in sine (mai ales tasari diferentiate pentru constructii inalte cu suprafata mica de fundare).
- Aceleasi efecte negative pot apare in zonele de lunca sub stratele de nisip sau pietris investigate superficial ce pot ascunde straturi maloase foarte compresibile.

Cere oferta pret Studiu geotehnic


check

Alte Produse Studiu geotehnic