CARTE DE PSIHOLOGIA SPORTULUI

Report abuse Categorie: Diverse
Subcategorie: Cărti - Reviste

Cere oferta pret

„Structuri psiho-evolutive privind construirea imaginii de sine a sportivilor de performanta” Editura SemnE, Bucuresti, 2004 Persoana de contact: Autor:


„Structuri psiho-evolutive privind construirea imaginii de sine a sportivilor de performanta” Editura SemnE, Bucuresti, 2004
Persoana de contact: Autor: Dr. Mariana DODAN,
Aparuta ca o noutate in literatura de specialitate, lucrarea Structuri psiho-evolutive privind construirea imaginii de sine a sportivilor de performanta, a dr. Mariana DODAN, se inscrie ca punct de reper in domeniul foarte putin explorat la noi, acela al psihologiei sportului.
Desi traim intr-o tara a performerilor sportivi (sa nu uitam ca expresia „sportivii sunt cei mai buni ambasadori ai Romaniei” este frecvent uzitata in presa, in mass-media) cercetarile experimentale consacrate studierii mecanismelor psihice implicate in declansarea si sustinerea reusitei in activitatea sportiva nu sunt deloc numeroase. Cu atat mai putin se poate vorbi de elaborarea unor metode, strategii si/sau instrumente psihologice necesare pentru a activa, stimula si potenta reusita sportiva.
Imaginea de sine constituie o structura psihica indelung si minutios studiata, in psihologia generala si psihologia personalitatii, cat si in psihologia sociala. In jurul acestui concept-pilot, autoarea „construieste” cu finete, pricepere si talent premisele teoretice, cat si cele concret-aplicative ale intregii cercetari. Pornind de la analiza unora dintre sursele de baza ale activitatii competitionale, cum ar fi nevoia de autoafirmare si autodefinire – care pun in joc imaginea despre sine, prestigiul si increderea in sine – sunt elucidate o serie de aspecte legate de diferentele evolutive ale imaginii de sine a sportivilor de performanta. Acest demers extrem de complex al cercetarii experimentale a fost realizat in conditiile nealterate ale pregatirii sportivilor. Pe baza cunoasterii structurii personalitatii, in final, autoarea propune o metoda de crestere a performantei sportive, si anume metoda „filmului psihic”.
Primele trei capitole ale lucrarii abordeaza conceptul de imagine despre sine, in stransa corelatie cu cel de Eu, rolul si locul celor doua constructe in structura de personalitate a individului, in general, si a sportivului, in particular.
Analizand modul de structurare a imaginii de sine, autoarea releva ca dimensiunile: cognitiva, fizica, psihomotrica si psihosociala ale acesteia se afla in interactiune, interdependenta si dinamica permanenta. Avand in vedere constituirea imaginii de sine a sportivilor, ca structura psiho-evolutiva, Mariana DODAN evidentiaza cateva dintre mecanismele care fundamenteaza imaginea de sine la acesti subiecti performanti si „supranormali” - in sensul depasirii mediei normale, in ceea ce priveste capacitatea de atingere a unor rezultate aflate la limita superioara a posibilitatilor fizice si psihice.
Dupa cum nota si Profesorul Mihai EPURAN in prefata lucrarii, se poate afirma ca „personalitatea cercetatoarei si-a pus amprenta asupra prelucrarii datelor literaturii stiintifice si pe anticiparea perspectivei de utilizare a acestor informatii in cercetarea concreta, empirica.”
„Filmul psihic” ca aspect particular al tehnicilor imaginative reprezinta o forma originala de antrenament mental pe care autoarea il propune in vederea pregatirii sportivilor de performanta. „Filmul psihic” este o metoda ce reuneste elemente ale repetarii in imaginatie a actelor motrice invatate, impreuna cu imaginatia reproductiva si/sau creatoare de momente, situatii si trairi proprii din diferite momente ale vietii de sportiv.
Cel de-al patrulea capitol al cartii dezvolta un adevarat „arsenal” metodologic, in care sunt valorificate si adaptate la tema premisele teoretice din capitolele anterioare. Cercetarea concreta s-a efectuat in doua planuri distincte. Primul, cel al activitatii psihodiagnostice, se concentreaza pe cunoasterea particularitatilor imaginii de sine reala si ideala, in trei loturi de subiecti din : box – 10 sportivi, gimnastica – 10 sportivi si karate – 9 sportivi, apartinand loturilor Olimpice ale Romaniei. Al doilea plan al cercetarii experimentale este centrat pe interventia psihologica de tip ameliorativ (pregatire si asistenta psihologica) orientat spre „activarea si stimularea performantei sportive”. Maniera de interventie este prezentata analitic, pe secvente cu continut clar si precis, cu mijloace dozate specific in cadrul programelor de pregatire / antrenament al boxerilor. Tehnicile relaxarii si tehnicile imaginative au fost incluse in programele si sedintele de pregatire ale lotului Olimpic de box, pe durata a trei ani.
Capitolul al cincilea, care detine ponderea cea mai mare prezinta rezultatele cercetarii empirice si experimentale, cercetare realizata cu minutiozitate si extensie. Aceste rezultate, ilustrate prin tabele si grafice, sunt insotite de interpretarea semnificatiei lor statistice si psihologice. Tot in acest capitol sunt expuse si rezultatele aplicarii la sportivi a antrenamentului imaginativ, in care, alaturi de reprezentari motrice sunt stimulate si imagini ale situatiilor de succes, esec, confort si disconfort psihic, toate orientate spre sustinerea increderii in sine si a unei imagini de sine pozitive. Evaluarea finala a nivelurilor de dezvoltare a imaginii de sine a boxerilor arata masura in care s-a manifestat influenta interventiei psihologice, iar studiile de caz descrise sunt extrem de elocvente, in acest sens.
Capitolul al saselea al lucrarii contine concluziile cercetarii, concluzii grupate in diferite categorii: cu privire la testele de psihodiagnostic, cu privire la terminologia utilizata pentru conceptul larg de imagine de sine, cu privire la confirmarea ipotezelor cercetarii referitoare la: complexitatea structurilor psiho-evolutive care concura la formarea imaginii de sine, rolul succesului si esecului in formarea imaginilor de sine reala si ideala, stilurile de manifestare a imaginii de sine.
Plasarea temei in contextul psihologiei si al stiintei sportului, actualitatea si utilitatea informatiilor, modalitatea de argumentarea ipotezelor si interpretarea rezultatelor, precum si contributia personala la teoria domeniului si la practica asistentei psihologice reprezinta notele definitorii ale acestei lucrari.

Dr. Mariana DODAN
Cercetator stiintific grad II, INPCESPH Bucuresti

Cere oferta pret CARTE DE PSIHOLOGIA SPORTULUI


check

Alte Produse CARTE DE PSIHOLOGIA SPORTULUI